четвртак, 5. децембар 2013.

BOLESTI SRCA



LUPANJE SRCA – PROBADANJE

Pojavljuje se najčešće kod malokrvnih i telesno slabijih ljudi.
Osnovni uzroci: preveliki duševni napor, oporavak posle teških bolesti i drugo.
Simptomi: Poseban osećaj u predelu srca, potištenost i gušenje.
Bolesnika hvata vrtoglavica, nesvestice, obliva ga hladan znoj. Posle napada bolesnik oseća veliki umor. Obično nema drugih komplikacija.
ODOLJEN - VALERIANA OFFICINALIS
Uzme se 2 kašike sitno iseckanog korena i prelije sa 400 grama hladne vode. Poklopi se i ostavi preko noći da se ekstrahuje. Sutradan zagrejati do ključanja, kuvati još 2-3 minuta i ostaviti tako poklopljeno da se hladi. Ohlađeno zasladiti medom i piti u toku dana više puta po vinsku čašu. Piti u gutljajima.
Na isti način se pripremaju i mešavine: SPECIES
Uzeti u jednakim količinama matičnjaka (melissa officinalis) odoljena i nane (mentha piperita), pa 2 kasike mešavine popariti sa 400 grama vode.
Uzeti po kašiku odoljena, nane, cveta gloga (crataegus oxyacantha) i hajdučice (achillea millefolium) i preliti sa 800 grama vode. Uzeti po kašiku hajdučice, peršunovog lista, ploda celera, nane i odoljena i preliti litrom ključale vode. Osim prva dva čaja, ostala dva se piju u toku dana kao voda. Mogu se i zasladiti medom.
Uzeti po kašiku iđirota (acorus calamus), korena maslačka (taraxacum officinale), lista i korena iseckanog peršuna, lavande (lavandula vera) i nane. Preliti litrom ključale vode. Postupak je isti kod pripreme, ali se pije po 200 grama nezaslađenog čaja pre obroka i po 150 grama zaslađenog čaja posle obroka.
Treba stavljati obloge od vode sobne temperature na predeo srca.
1. ZAPALJENJE SRČANOG MIŠIĆA - MIOKARDITIS
2. ZAPALJENJE UNUTRAŠNJE SRČANE OPNE - ENDOKARDITIS
3. ZAPALJENJE SRČANE KESE - PERIKARDITIS
Sve što je rečeno za lečenje nervoze srca o biljnim lekovima važi i za lečenje ovih oboljenja. Pomoć i savet tražiti od kardiologa. Smeju se koristiti samo biljke blagog dejstva. Čajevi su pomoćna terapija.
MEŠAVINE: SPECIES
Uzeti po kašiku korena vodopije (cichorium intybus), cveta lavande, cveta srdačice (leonurus cardiaca) i korena odoljena (valeriana officinalis).
Popariti sa 800 grama vode i ostaviti poklopljeno 2 sata. Procediti i piti po 200 grama pre jela, ostalo između obroka.
Na isti način se priprema:
Uzeti po kašiku lista masline (olivae folium), nane, lista i cveta gloga (crataegus oxyacantha) i popariti sa 600 grama vode.
Zatim po kašiku lista masline, lista i cveta gloga i lista matičnjaka (melissa officinalis) popareno sa 600 grama vode. Postupak isti.
Po kašiku cveta zove (sambucus nigra), odoljena, hajdučke trave (ochillea millefolium) i kamilice (matricaria chamomilla), popariti sa 600 grama ključale vode, ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti, dodati sok od 2 limuna, a zasladiti medom po želji. Piti po 200 grama pre obroka.
Posle upotrebe čajeva nastupiće znojenje. Telo prebrisati, naročito predeo oko srca, gazom natoopljenom u razblaženo sirće (preći nekoliko puta).
Uzeti po kašiku nane, breze (betula alba), peteljki od trešanja (avii stipites). Priprema se kao prethodni.
Oko 9 sati i oko 17 sati treba staviti obloge od razblaženog sirćeta na predeo srca i na stomak i držati po 1 sat.
VINO: U litar belog vina dodati 60 grama lista ruzmarina i 20 grama matičnjaka. Flašu zatvoriti i držati u toploj sobi 20 dana. Procediti i uzimati po 50 grama pre jela. Uz to piti i čaj: Po kašiku matičnjaka (meliss officinalis), lavande, morača (foeniculum vulgare). Priprema se kao prethodni.
Uzeti po kašiku odoljena, nane, ploda morača i 2 kašike bosiljka.
Već je više puta naglašvano da se sve biljke isitne i izmešaju pre upotrebe. Izručiti u litar ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata. Procediti i piti po 150 grama nezaslađenog čaja pre jela i po 150 grama zaslađenog čaja posle jela.
Ovi su čajevi pokazali dobre rezultate kod endokarditisa.
Kod perikarditisa dobre rezultate su dali sledeći čajevi:
Po kašiku lista mirođije, peršuna, cveta ili ploda gloga, odoljena popariti sa 600 grama ključale vode, ostaviti pokiopljeno 2 sata, procediti i piti po 200 grama pre obroka.
Zatim po kašiku bosiljka (ocimum basilicum), rute (ruta graveolens) srdačca (leonurus cardiaca) i imele (viscum album). Priprema se kao prethodni.
NEUREDNO NAPAJANJE SRČANOG MIŠIĆA - SRČANA KAP ILI INFARKT
Ova bolest nastaje usled hroničnog oštećenja srčanih (koronarnih) arterija. Posledica je delimičan zastoj u napajanju srčanog mišića. Vremenom dolazi do prekida i do potpunog krvotoka u jednoj grani srčane arterije tzv. Začepljenje. Posledica je nastajanje srčane kapi ili infarkta.
Simptomi: Oseća se snažan bol u predelu srca, iznenadan i dugotrajan. Traje pola sata do nekoliko sati. Za bolesnika su najopasnija prva 24 sata.
Deo srca koji nije dobio krv propada i umire. Na tom mestu se stvara ožiljak u toku 6 nedelja posle srčanog udara. Tek onda bolesnik sme da ustane.
Prva pomoć: Bolesnika izuti i staviti mu noge u vruću, slanu vodu. Tako će sav višak krvi iz srca i okoline da se slije u noge. Na predeo oko srca staviti hladan oblog od vode iz česme, sobne temperature.
Čaj koji pije treba da bude zaslađen i mlak:
Uzeti 2 kašike cveta i lista ploda gloga, po kašiku srdačice (leonurus cardiaca) i odoljena (valeriana officinalis). Popariti sa 600 grarna vode, blago kuvati poklopljeno još oko pola sata. Ostaviti oko 1 sat poklopljeno da se ohladi. Procediti i zasladiti medom. Piti svaki sat po 100 grama.
Uzeti po 2 kašike lista masline i po kašiku imele i matičnjaka. Popariti sa 600 grama ključale vode, ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti, zasladiti medom, piti svaki sat po 100 grama.
Na isti način priprema se i sledeći čaj:
Uzeti 2 kašike lista masline, po kašiku nane i lavande.
Uzeti 3 kašike lista masline i po 2 kašike srdačice i majkine dušice.
Izručiti u 1,2 1itre kipuće vode, ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti i piti zaslađeno u toku dana.
KOD NEPRAVILNOSTI U RITMU SRCANIH OTKUCAJA – ARITMIJA
Uzeti po 20 grama biljke dan i noć (viola tricolor), misli se na poljsku biljku, cveta lipe i gloga i matičnjaka (melissa officinalis), po 10 grama hmelja (humulus lupulus) i ruzmarina. Isitniti biljke i izmešati, pa 2 kašike smese popariti sa 400 grama hladne vode, poklopiti i ostaviti preko noći. Sutradan zagrejati do ključanja, kuvati 2-3 minuta, takođe poklopljeno i tako ostaviti da se ohladi, procediti i zasladiti medom i piti u toku dana više puta vinsku čašu.
Na isti način se priprema i čaj:
Po 30 grama srdačca (leonurus cardiaca) i steže (potentilla anserina) i matičnjaka (melissa officinalis) i 10 grama odoljena (valeriana officinalis).
GRČ SRCA - ANGINA PEKTORIS
Simptomi: Stezanje i gušenje u prsima. Napad dolazi zbog napora i uzbuđenja. Bol obično počinje u predelu srca, iza prsne kosti. Širi se u obe ruke i u vrat. Uobičajeno je da traje kratko, oko 5 minuta, retko duže.
Srčani mišić se nedovoljno snabdeva kiseonikom, jer su krvni sudovi zakrečeni, zbog toga je i protok kroz njih je oslabljen.
Bolovi su često toliko jaki da bolesnik oseća strah od smrti.
Treba izbegavati: alkohol, pušenje, uzbuđenje i svaki telesni i duševni napor.
Bolesnici uzimaju lekove koji šire krvne sudove, pa se preporučuju i trave koje imaju takvo dejstvo. To je dopunska terapija.
Uzeti po 25 grama matičnjaka, rutvcie (ruta graveolens) majkine dušice i nane. Isitniti i tri supene kašike preliti sa pola litre hladne vode poklopiti i ostaviti preko noći pa sutradan zagrejati i kuvati 3-4 minuta. Kad se ohladi, procediti i zasladiti medom. Piti u toku dana umesto vode.
Na isti način se priprema:
Po 30 grama steže (potentilla anserina) i po 15 grama matičnjaka, srdačca (leonurus cardicaca), timijana (thymus vulgaris) i trava veremnjače (calamintha officinalis).
Po kašiku dobračice (glechoma hederacea), gloga, majkine dušice, grčke deteline (trgonella graecum foenum) i ploda morača (foeniculum vulgare).
Popariti sa litrom vode, ostaviti poklopljeno 2 sata. Piti po 150 grama proceđenog, a nezaslađenog pre jela i zaslađenog posle jela.
Na isi način se priprema:
Po 2 kašike gloga i po kašiku lavande, srdačca i nane.
Po 2 kašike odoljena, po kašiku nane, srdačca, matičnjaka, kičice i ploda morača.

Нема коментара:

Постави коментар