петак, 17. септембар 2010.

Filosofija boja

Boja zavisi od naše percepcije stvari, ona je nerealna jer svako biće vidi stvari drukčije obojane; ovisi zapravo od utjecaja svjetla na neki predmet. Ovisno o svjetlu mi, ljudi, vidimo stvari onako kako ih vidimo, konkretno: boje talasne dužine od 380 nm do 740 nm. Međutim, u ovom kratkom izlaganju usredsrediću se na ono što boje izražavaju, i kakav uticaj mogu imati na ljudsko biće i okolinu.

Boje su kroz stoleća menjale svoje značenje ovisno o vremenu i kulturama. Stari su Kelti koristili boje kako bi opisali elemente od kojih je sastavljen svet, a starosedeoci Amerike, na boje su gledali kao na osnovu duhovnosti. Čak i psiholozi poput Frojda su istraživali značenje boja na čoveka. Boje su prepune značenja: poplavio je, osjećati se blue, gledati crveno ili zeleno od zavisti, plava krv, žuti tisak, ...

Simbolizam boja gradio se kroz čitavu istoriju, religiju, verovanja i tradiciju. Praktički svaka rasa i kultura ima svoj simbolizam povezan uz određene boje, vjerojatno jer je nadražaj na boje je primaran, odnosno prva stvar s kojom se čovjek dotiče.

Sir Isaac Newton u svojim je opitima s bojama zaključio da su boje duge: crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, indigo i ljubičasta. Ali zar postoji samo 7 boja? Newton se zadržao na sedam zbog simbolizma brojeva pa je u taj broj stisnuo i boje duge. Boje utječu na ljude ne samo vizualno nego i psihološki i kao što sam spomenuo, one imaju svoju filozofiju koju prenose ljudima. Još stari Egipćani, Kinezi i Indijanci verovali su  da boja može da ima isceliteljsko dejstvo na čoveka, a istina je da pojedine boje utječu na promenu krvnog pritiska, i druge fiziološke funkcije. U kromoterapiji se veruje da crvena stimulira fizičku i mentalnu energiju, žuta živce, narančasta obnavlja pluća, plava ozdravlja poremećaje kao što su groznica, prehlada, problemi s jetrom, indigo liječi bolesti kože ...

Boje nam govore uvijek više nego što iz njih čitamo i bitno je pronaći barem u određenoj meri kako koje boje utiču na nas, kako bismo živeli u skladu sa svojom okolinom. Najbolje je ipak uspostaviti pravilan ekvilibrij između svih boja.

Evo i malog prijedloga značenja boja:
Crvena je najuzbudljivija boja. Tamno crvena izaziva ljutnju i visoke emocije, odlučnost, muku. To je primarna boja, simbolizira generalno ljubav i stradanje.

Narandžasta je jedina boja čije ima dolazi od voća, narandže i često se povezuje s plodnošću; u tradiciji stoji u ime požude, uzbuđenja, pustolovine, označava također uspješnost, stimulirajuću energiju, pravdu, izdržljivost, podstiče probavu...

Žuta je vesela, ali može postati iritirajuća ako je prisutna predugo i jedna je od tri primarne boje (crvena, plava i žuta). Stoji iza vrlina poput vere, mudrosti i slave, a smatra se i bojom koja predstavlja kreativnost, toplinu, mentalnu moć, šarm, sreću, optimizam, ali i ljubomoru, kukavičluk, starenje.

Zelena je najjača boja proljeća: svjetlo zelena opušta, a tamno zelena podsjeća na rast. Zelena je boja svežine i obnavljanja, predstavlja harmoniju, rast, vitalnost, zdravlje, prirodu, osjećaj potpunosti, a stoji iza stvari kao što su mladost, uspeh, sreća i lepota; može otkloniti bol. U kršćanstvu označava nadu.
Plava je smirujuća boja i smatra se drugom najjačom bojom; to je boja postojanosti i vere, boja neba i okeana. Predstavlja nebo, dobro zdravlje, istinu, spavanje, prijateljstvo, zaštitu, mir, strpljivost, mir, ...

Indigo ili tamno plava označava dostojanstvo, intuiciju, i budući da se nalazi između plave i ljubičaste, sadrži osobine obe te boje.

Ljubičasta je kraljevska boja, ali u prirodi vrlo retka i umjetna. Blaga ljubičasta je omiljena boja mode, dok tamnija označava bogatstvo. Ona je simbol moći, strastvenog verovanja, duhovnih ciljeva, vodstva i rado je nošena od strane kraljeva i visokih oficira. Povezuje se i s fizičkim sposobnostima, uspjehom, mudrošću, neovisnošću. U hršćanstvu označava pokajanje.

Bela je boja nevinosti s jedne strane, a sterilnosti s druge. Označava sve i ništa u isto vreme. Ona je nedostatak svih boja i odbija sve boje. Simbolički označava istinu, čistoću, mir, zaštitu, ali može imati i negativnih značenja: nesreću, bledilo smrti (u Aziji se na sahrani nosi belo). Bela boja projektuje osećaje mira, opuštenosti i unutarnjeg mira. U hrišćanstvu bela simbolizuje svetlost i radost Vaskrsenja Hristovog. U Hinduizmu simbolizira energiju ruku.

Crna predstavlja zlo ili implicira elegantnost. Crna upija belu, svu svetlost ne dajući ništa zauzvrat - sve postaje crno. Osim negativnih i tužnih asocijacija (boja sprovoda), crna priziva vrline mudrosti i pažljivosti.

Ružičasta boja je romantična, simbolizira ljubav, vjernost, čast, sklad, ...

Smeđa je boja zemlje, poziva na žudnju i melanholiju. Svetlo smeđa odaje iskrenost, a tamno smeđa prijateljstvo. Smeđa je boja koja upućuje na sigurnost doma.

Srebrna simbolizira ohrabrenje, negiranje negativnosti, ...

Zlatna boja označava privlačnost, sunce, radost onostranog. 

Siva je boja neutralnosti i glamoura.

Ovo su opšte karakteristike nekoh od boja, ono što boje stvarno govore, morate odlučiti vi sami. Spominjao sam hrišćanstvo, ali za svaku kulturu određene boje imaju poneku posebnostu.

Нема коментара:

Постави коментар