субота, 7. септембар 2013.

ЈЕДНОСТАВНА СВАКОДНЕВНА ЧУДА


Објашњење: Овај занимљив «преглед» православних чуда сам добио у једном православном женском манастиру. Уз овај текст прилажем и снимак једног дела Причасног које поју две монахиње. Кратко, али лепо. Послушајте и прочитајте. Души прија!
Знате ли да босиљак који узимамо из цркве на дан празника Воздвижења Часнога Крста, можемо да користимо као квасац, јер од њега чудесно надолази тесто?
Знате ли да вода која се свети у цркви за време бдења и уочи Богојављања, или било шта што освешта православни свештеник, не може да се поквари?
Знате ли да у Јерусалиму из Светог Гроба Христовог сваке Велике Суботе излази Свети Огањ само Православном Патријарху? У то вас може уверити само једно поклоњење светим местима.
Знате ли, ако, на гори Синајској, тамо где је Мојсије видео купину како гори и не сагорева, разбијете камен, да ћете на сваком његовом комаду видети отиснуту Мојсијеву купину?
Знате ли да се, када умру монаси у манастиру Светог Саве Освештаног у Јерусалиму, њихова тела не охладе, нити укоче, и не сахрањују их у земљу, него их смештају у једну просторију?
Знате ли да је на кости главе једне рибе, која живи у језеру Генисарет, урезано крштење Христово у реци Јордан?
Знате ли да се сваке године на гори Таворској, у Јерусалиму, 6. августа, на Преображење Спаситеља нашег, појављује један светли облак који покрива цео комплекс манастира и осветљава целе ноћи околину?
Знате ли да када се слави празник свете Маркеле на острву Хиос, и када свештеник и народ одлазе да поју њен кондак на месту где је светитељка постала мученица, на самој обали мора, морска вода се загреје и узаври, и да, чим се кондак заврши, све те појаве нестају?
Знате ли да у манастиру Пресвете Богородице у Малеви, у близини Трипоља, постоји једна древна икона, која је у давна времена заштитила манастир од пирата и разбојника, као што се збило и у манастиру Ватопед где је манастир заштитила икона Пресвете Богородице Утешитељице?
Знате ли да се сваке године на празник Пресвете Богородице, 15. августа, на Кефалонији, у месту Маркопулу, на икони Пресвете Богородице појављују змије које не уједају поклонике?

Старац Јефрем Катунакијски,
Ученик Крста, подвижник послушања

Нема коментара:

Постави коментар