понедељак, 30. септембар 2013.

NERVNE BOLESTI

ZA RASTROJENE ŽIVCE NEKA VAM CELER BUDE LEK…
HIPOKRAT

NERVNI SISTEM
Nervni sistem ima tri dela:
1. glavni ili centralni
2. srednji ili sprovodnički
3. krajnji ili površinski
Svaki od ovih delova može da oboli i izazove posledice sa naročitim rezulatima.
Cilj biljnih lekova je da uspostave normalan tok nervnog sistema, da učine da bola više ne bude, da celokupna osetljivost bude uravnotežena,da bolesnik bude snošljiv za svoju okolinu.
Kao osnovno, potrebna je hrana sa vitaminima i mineralima, jer se bez takve hrane slabost nerava ne moze popaviti.

RUSIJA:
Protiv reumatizma uopšte, protiv reumatičnog oboljenja nerava u Rusiji se priprema
MAST OD CVETA JORGOVANA:
Sveži cvetovi jorgovana preliju se maslinovim uljem i ostave na suncu 15 dana da kisnu. Time se posle mažu, trljaju, oblažu obolela mesta.
SOK OD ZRNA (bobica) ZOVE:
Sok crnih zrnaca odnosno bobica, u dozi od 20-30 grama dnevno, lek su protiv neuralgije (bolest koja se ogleda bolom u toku celog živca ili u pojedinim njegovim granama) i bola ma gde se javio.
ŽALFIJA - SALVIA OFFICINALIS
Upotrebljava se protiv duhovne malaksalosti i nervne istrošenosti. To je sredstvo koje uspostavlja snagu, krepi i podstiče na rad.
VINO: U litri vina potopi se 80 grama žalfije i ostavi da kisne osam dana. Daje se u dozi 1-3 kašike dnevno posle jela.
MATlČNJAK - MELISSA OFFICINALIS
Obnavlja organizam, vraća snagu, radost življenja. Uklanja smetnje što ih stvara psihički krah. Leči glavobolju kod neznih, nervoznih ljudi, nesvesticu usled prekomernog intelektualnog rada. Za migrenu, vrtoglavicu, jačanje živaca koristi se kao
ČAJ: Mala pregršt osušene biljke (Meseže) na litar ključale vode. Ostavi se 10 minuta da se ekstrahuje i procedi. Pije se po 2 šolje dnevno.
VINO: U 1 litar vina potopi se velika pregrešt biljke i ostavi 24 sata da kisne, na toplom (do 40). Potom se procedi i uzima u dozi: 2 čašice dnevno.
KUPANJE RUKU I NOGU: Uporebljava se kod migrene.
Priprema: Pregrešt biljke popari se litrom hladne vode i pusti da se zagreje do ključanja. Poklopi se i ostavi da se ohladi. Stavljaju se hladni oblozi. Jači koncentrat je 1,5 pregrešti na litar vode. Upotrebljava se na isti način.
MAJORAN - MAJORANA HORTENSIS
Moćno sredstvo za smirenje. Leči tugu, prenapete živce. Srodne su mu biljke: žalfija i majkina dušica.
Kod migrene:
Svež sok se ušmrkava kroz nos i ispusti na usta. Pomaže kod najupornije migrene.
Za smirenje se priprema:
ČAJ: Priprema se od 5-10 prstoveti suve biljke na litar ključale vode. Uzima se preko dana. Jedna šolja se uzime pre spavanja.
KUPANJE RUKU I NOGU:
Uzme se pola do cele pregrešti na litar ključale vode. Odlično smiruje.
METVICA - MENTHA PULEGIUM
Smiruje i jača živce. Leči neuralgije, nervozu, nesanicu, drhtavicu. Daje osećaj svežine kada se zvaće.
DIVLJA  RUŽA (ŠIPAK) - ROSA CANINA
Kupanje ruku i nogu:
Upotrebljava se kod lupanja srca, nervoze, tahikardije (ubrzanog lupanja srca).
Priprema: pregrešt latica i pupoljaka popari se litrom ključale vode, poklopi i ostavi da se smlači.
BOSILJAK - OCIMUM BASILICUM
Izaziva opuštanje kao matičnjak (melissa officinalis) prenadraženih nerava. U slabijoj dozi podstiče organizam na rad. Ne sme se preterati, jer u većoj dozi otupljuje. Daje se kao čaj:
Uzme se 5 grama i prelije sa 100 grama vode. Uzima se posle jela.
KAMILICA - MATRICARIA CHAMOMILLA
Leči nervne bolove na licu (neuralgije) uglavnom kod malokrvnih osoba. Pre nastupanja menstruacije leči bolove u čelu i potiljku.
Uzima se u vidu jakog čaja: kačika kamilice prelije se šoljom ključale vode, poklopi i ostavi 10 minuta. Procedi se i pije.
Kod ljudi koji se premore intelektualnim radom, za glavobolju se preporučuje prah kamilice.
DOZA: po 2 grama i više dnevno sa malo vode.
Kod bolova u vratu i duž kičme kod gripa, uzima se jači čaj:
Dve kašike kamilice na šolju ključle vode. Pije se van obroka.
LIPA - TILIA
Cvet lipe je pozitivno, preventivno sredstvo kod svih stanja gde su nervi zategnuti, istrošeni ili uzbuđeni, kod prekomernog rada, tuge. Kad se uzme pre spavanja, leči nesanicu. Olabavljuje zategnute nerve.
Priprema: velika pregrešt suvih cvetova na litar ključale vode. Uzima se 3-4 šolje dnevno, jedna obavezno pre spavanja.
Kupanje ruku i nogu:
Uzme se 1,5 pregrešt i prelije litrom ključale vode. Poklopi se i ostavi da se smlači.
MAK - PAPAVER SOMNIFERUM
Lagano narkotično sredstvo od latica, (cvetova).
ČAJ: Prstovet osušenih latica prelije se šoljom tople vode. Uzima se pre spavanja.
Kupanje ruku i nogu:
Uzima se pregrešt makovih latica na litar tople vode.
RUZMARIN - ROSEMARINUS OFFICINALIS
Koristan kod neurestenija (rastrojenost živčanog sistema usled iscrpljenosti, premorenosti ili pretrpljenog teškog oboljenja), deprimiranosti, srca, nervoza, nesanice, glavobolje (nervnogvporekla).
PRIPREMA ČAJA: Kafenu kašičicu čaja preliti šoljom (200 grama) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Čaj procediti i piti dve šolje čaja dnevno.
LAVANDA - LAVANDULA OFFICINALIS
Lavanda sadrži ulja koja ulaze u sastav balzama za stišavanje bolova.
ČAJ: Kafenu kašičicu lavande preliti šoljom (200 grama) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti 5 minuta. Čaj procediti i piti 2-3 puta dnevno.
Zasladiti po želji.
MILODUH (BLAGOVANJ) - HISSOPUS OFFICINALIS
Pomaže kod glavobolja i reumatizma.
ČAJ: Uzeti 4 grama blagovanja na 200 gratna ključale vode. Pije se 2-3 šolje dnevno.
ALKOHOLATURA: Pregrešt suve biljke prelije se litrom kvalitetne rakije. Uzima se u dozi 10-30 kapi dnevno u čaši vode. (Ostavi se da kisne 20 dana na toplom pre nego što se procedi i upotrebljava).
BOLOVI U SLEPOOČNICAMA
Najčešće nastaju zbog malokrvnosti. Treba jesti kaloričnu hranu, što više salate, lišća peršuna, celera i mirođije. Umesto vode treba piti čaj koprive:
Uzme se 4 kašike sitno iseckanog lista koprive i popari sa 600 grama vode. Ostaviti 2 sata pokloljeno i procediti.
VINO: Uzeti 6 kašika ruzmarina i 2 kašike iseckanih latica ruža ili isitnjenih osušenih latica i preliti litrom vina. Zatvoriti i držati na toplom 20 dana uz češće mućkanje. Procediti i piti vinsku cašu posle obroka. Kolače i razne slatkiše treba odbaciti. Jesti što više oraha, lešnika, badema, jabuka, krušaka, trešanja i višanja. Pre podne i uveče stavljati obloge na slepoočnice i trbuh i držati po 2 sata.
OBLOZI: Uzeti po 5 kašika ruzmarina i kantariona i popariti litrom ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata i procediti. Gustiš izručiti na lanenu krpu i upotrebiti kao oblog 3 puta dnevno po 2 sata. Svakih pola sata kvasiti obloge proceđenom tečnošću. Nakon skidanja obloga promasirati slepoočnice i trbuh proceđenom tečnošću. Obloge stavljati 10 dana.
KUPINOVO VINO: Uzeti 2 kg zrelih kupina i redati u teglu. Za posipanje upotrebiti 400 grama šećera. Zatvoriti i ostaviti na toplom 20 dana. Promućkati više puta. Posle 20 dana procediti I piti posle jela.
ALKOHOLATURA ZA MASIRANJE: Uzeti po 3 kašike kantariona i ruzmarina, preliti litrom komovice, držati u toploj sobi 20 dana uz češće mućkanje, procediti i natopljenom vatom ili gazom masirati slepoočnice u toku 15 dana tri puta dnevno po 5 minuta.
BOLOVI U VRATU
Uzeti 8 kašika izrendanog rena i 2 kašike lista ruzmarina. Izručiti u litar vinskog sirćeta i zatvoriti flašu. Držati u toploj sobi 20 dana uz češće mućkanje. Natopiti gazu ili vatu ovom tečnošću i priviti na vrat. Obloge drzati ujutru i uveče po 3 sata. Obloge stavljati do prestanka tegoba.
ČAJ: Uzeti po kašiku nane (menthapiperita) hajdučice (achillea millefolium), kičice (erythraea centaurium), žalfije (salvia officinalis), list koprive (urtica dioica), bosiljak (ocimum basilikum) i preliti litrom ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata. Proceđeno piti kao vodu.
RAKIJA ZA MASAŽU: Uzeti 7 kašika ruzmarina i 3 kašike kantariona (hypericum perforatum). Izručiti u litar komovice. Zatvoreno držati na toplom 20 dana uz češće mućkanje. Procediti, natopiti vatu i trljati bolna mesta na vratu 3 puta po 10-15 minuta. Posle svake masaže bolesna mesta utopliti.
BOLOVI NA VRATU I DUŽ KIČME
Po kašku bosiljka, majkine dušice (thymus serpyllum), nane (mentha piperita), kičice (erythraea centaurium), kamilice (matricaria chamomilla) preliti litrom ključale vode, ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti i piti u toku dana umesto vode.
OBLOZI: Po 4 kašike kantariona, ruzmarina i korena rena sitno izrendanog izručiti u litar proključalog vinskog sirćeta, poklopiti i ostaviti 2 sata. Procediti, gustiš izručiti na lanenu krpu i priviti na bolno mesto. Tako postupati ujutru i uveče po 2 sata, s tim što se svakih pola sata oblog kvasi proceđenom tečnošću. Nakon skidanja obloga bolesna mesta izbrisati mlakom vodom.
U podne i neposredno pre spavanja bolesna mesta masirati vatom ili gazom natopljenom u proceđenu tečnost po 10 minuta. Tako postupati 10 dana, ali svaki drugi dan.
LOSION ZA MASAŽU: Uzeti 6 kašika ruzmarina, 4 kašike kantariona i izručiti u litar ljute rakije. Procediti i upotrebiti za masažu: čela, slepoočnica, iza ušiju, mesta na vratu i sva ostala mesta na glavi i kičmi gde se oseća bol. Masirati vatom natopljenom u losion sve dok koža upija, a najviše po 10 minuta u podne i uveče. Nakon masaže obrisati masirana mesta toplom vodom. Losion koristiti 10 dana.
ČAJ: Uzeti 3 kašike korena odoljena (valcriana officinalis), po kašiku žalfije (salvia officinalis), kičice (erythraea centaurium) i korena vodopije (cichoriumintybus) popariti litrom vode, poklopiti 2 sata, procediti i piti umesto vode.
GLAVOBOLJA ZBOG LOŠEG VARENJA

ČAJ: Kašiku podubice, korena maslačka, peršunovog lista, matičnjaka i breze izručiti u litar proključale vode i ostaviti poklopljeno 2 sata. Procediti, zasladiti medom i piti u toku dana. Na isti način: Uzeti po kašiku hajdučice, korena vodopije, lista ruzmarina, kantariona i bosiljka. Recepte koristiti po 5 dana dok bol ne prođe.
OBLOZI: Na čelo, trbuh i potiljak stavljati obloge razblaženog vinskog sirćeta tri puta dnevno i držati po 1 sat.
GLAVOBOLJA POSLE JELA

Uzeti 2 kašike podubice, nane i po kašiku kamilice i korena maslačka. Izručiti u litar proključale vode, poklopiti i ostaviti 2 sata. Procediti, zasladiti medom i piti po 200 grama posle obroka. Ostatak popiti kao vodu.
Na isti način: Uzeti po 2 kašike matičnjaka, kičice i po kašiku korena vodopoije. Uzeti po 2 kašike korena celera i bosiljka i po kašiku pelena i lista mirođije. Sve isitniti i upotrebiti.
OBLOZI: Držati oblog od razblaženog vinskog sirćeta na trbuhu, čelu i potiljku tri puta dnevno po 1 sat. Svakih 20 minuta kvasiti oblog razblaženim vinskim sirćetom. Recept koristiti po potrebi.
GLAVOBOLJA U POTILJKU

ČAJEVI: Uzeti po kašiku hajdučice, kantariona, pelena i kičice i 2 kašike nane. Preliti sa 1,2 litre proključale vode, ostaviti poklopljeno 2 sata. Procediti i piti pre jela nezaslađeno, posle jela zaslađeno.
Kupka nogu: Noge držati do kolena u vrućoj slanoj vodi po pola sata ujutru i uveče.
MASAŽA: Telo masirati tri puta dnevno po 10 minuta razblaženim vinskim sirćetom.
NARODNI LEK: Po kašiku sitno iseckanog crnog luka, krompira i kiselih krastavaca preliti litrom proključalog razblaženog sirćeta. Ostaviti 2 sata poklopljeno i procediti. Gustiš staviti na lanenu krpu i privijati ujutru i uveče na čelo i potiljak. Obloge držati po 1 sat i svakih pola sata kvasiti proceđenom tečnošću. Nakon skidanja obloga bolesna mesta obrisati mlakom vodom. Koristiti obloge 6 dana.
MIGRENA

ČAJ: Po kašiku matičnjaka (melissa officinalis), ruzmarina, očajnice (marrubium vulgare), razvodnika (solanum dulcamare) i korena čička (arctium lapa) i odoljena (valeriana officinalis) preliti sa 1,2 1 proključale vode i ostaviti poklopljeno 2 sata. Piti po šolju pre obroka, ostatak u toku dana.
OBLOZI: Uzeti 250 grama izrendisanog rena i preliti sa 800 grama vinskog sirćeta. Zapušenu flašu držati u toploj sobi 10 dana uz češće mućkanje i procediti posle toga. Gustiš izručiti na lanenu krpu i priviti na čelo i potiljak. Obloge držati po 1 sat ujutru i uveče uz češće kvašenje proceđenom tečnošću, koja se drži u flaši dobro zatvorenoj. Svaka 2 sata po 5 minuta mirisati ren iz flaše. Ovako raditi 20 dana.
ČAJ: piti 10 dana.
NERVNA GLAVOBOLJA

ČAJ: Uzeti po kašiku hajdučice (achillea millefolium), nane (mentha piperita) ruzmarina i popariti sa 600 grama vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata pa procediti i piti svaki sat po 100 grama. Na isti način se pripremaju i koriste sledeći čajevi:
Uzeti po kašiku matičnjaka (melissa officinalis), kičice (erythraea centaurium) i peršunovog lsita.
Uzeti po kašiku lista mirođije, korena celera (sve isitnjeno) i bosiljka (ocimum basilicum). Uzeti po 2 kašike korena celera i odoljena (valeriana officinalis). Ujutru i uveče drzati po 2 sata
OBLOGE: Izrendanu jabuku izručiti na lanenu krpu, poprskati vinskim sirćetom i priviti na čelo i potiljak. Svakih pola sata kvasiti oblog vinskim sirćetom.

PREMORENOST

Uzeti po kašiku matičnjaka (melissa officinalis), nane (mentha piperita) i žalfije (salvia officinalis) i popariti sa 600 grama vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata. Piti zaslađeno po 200 grama pre obroka.
Na isti način se pripremaju i koriste sledeći čajevi:
Uzeti po kašiku orahovog lista, morača (foeniculum vulgare) majkine dušice (thymus serpilum). Uzeti po kašiku lista divlje kupine, bosiljka, imele (viscum album) i korena odoljena (valeriana officinalis).
Uzeti po 3 kašike orahovog lista, nane (mentha piperita), matičnjaka (melissa officinalis) i hajdučice (achillea millefolium) i izručiti u litar vina. Zatvoriti i ostaviti 20 dana na toplom, promućkati češće. Po isteku vremena procediti i piti: po 100 grama posle svakog obroka. Sve recepte koristiti po 10 dana.
NESANICA ZBOG ISCRPLJENOSTI NERAVA

ČAJEVI: Uzeti po kašiku lavande, isitnjenih šišarki hmelja (humulus lupulus) i nane (mentha piperita). Izručiti u 600 grama ključale vode, ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti, zasladiti medom i piti pre svakog obroka i uveče pre spavanja. Na isti način se pripremaju i koriste:
Uzeti po kašiku odoljena (valeriana officinalis), korena celera (isitnjenog) ploda (semena) mirođije. Uzeti po 2 kašike odoljena i nane.

Нема коментара:

Постави коментар